
Kali ni saya nak berkongsi resepi bergedil ikan yang menjadi hidangan masyarakat Melayu Champa . Saya pelajari daripada suami saya yang berasal dari Chau-doc ,Vietnam Selatan. Ianya dikenali sebagai Nim.
NIM ( BERGEDIL IKAN )
Bahan-bahannya:
10 ekor ikan selat @ belida ( dipotong filet dan dikikis isinya )
1 biji bawang besar ( dimayang )
1 tangkai daun sup dan bawang ( dipotong halus )
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 batang serai ( dipotong bulat )
1 biji cili merah ( dipotong serong )
Secubit garam - ikut rasa
Minyak - untuk menggoreng
Cara membuatnya:
1. Gaul semua bahan di atas ( kecuali minyak ) sehingga sebati.
2. Bentukkan leper.
3. Goreng di dalam minyak yang panas.
4. Sedia untuk dihidang.
Nota* Enak dimakan dengan nasi atau dicicah dengan sos cili.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan