11 November 2009

Bergedil Ikan @ Nim



Kali ni saya nak berkongsi resepi bergedil ikan yang menjadi hidangan masyarakat Melayu Champa . Saya pelajari daripada suami saya yang berasal dari Chau-doc ,Vietnam Selatan. Ianya dikenali sebagai Nim.



NIM ( BERGEDIL IKAN )


Bahan-bahannya:

10 ekor ikan selat @ belida ( dipotong filet dan dikikis isinya )

1 biji bawang besar ( dimayang )

1 tangkai daun sup dan bawang ( dipotong halus )

1 sudu teh serbuk lada hitam

1 batang serai ( dipotong bulat )

1 biji cili merah ( dipotong serong )

Secubit garam - ikut rasa

Minyak - untuk menggoreng


Cara membuatnya:

1. Gaul semua bahan di atas ( kecuali minyak ) sehingga sebati.

2. Bentukkan leper.

3. Goreng di dalam minyak yang panas.

4. Sedia untuk dihidang.


Nota* Enak dimakan dengan nasi atau dicicah dengan sos cili.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan