10 Ogos 2010

SUP SIRUSA RUSA

Haaa....dah lama tak makan daging rusa. Tak tau nak masak ape, last-last buat sup je....Jom kita tengok camne ....
Bahan-bahan :
5oo gram daging rusa
2 inci halia
2 labu bawang besar ( dibakar sekejap dan dibelah empat )
1 sudu teh sebuk lada hitam
Sos ikan - secukup rasa
Sos soya- kalau suka
Daun sup & daun bawang

Cara membuatnya:
1. Rebus daging rusa sehingga empuk.
2. Padamkan api, buangkan air rebusan.
3. Masukkan air,bawang besar,halia dan sebuk lada hitam.
4. Rebus sehingga bawang separuh hancur.
5. Masukkan sos ikan, sos soya dan daun sup/ daun bawang.
6. Sedia untuk dihidang. Mmmmmm......yum....yum...yum...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan